Vorige week maandag, 27 juni 2016, is de Coca-Cola fabriek in Dongen groots heropend. De heropening gebeurde onder toeziend oog van minister-president Rutte en veel relaties, betrokkenen en medewerkers. Tijdens de openingsweek zijn in vier dagen in totaal meer dan 7000 bezoekers lang geweest op de nieuwe locatie. Zo waren ook mijn zwager en ik aanwezig.
Sindsdien ben ik natuurlijk een aantal feiten rijker, waaronder het feit dat:
►Sinds 2000 er €245 miljoen in de fabriek is geïnvesteerd,
►Gedurende het uur van onze rondleiding zijn er 120.000 blikjes, 100.000 PET-flessen en 55.000 glazen flessen gevuld en
►In 2015 is er 544 miljoen liter door Coca-Cola geproduceerde dranken in Nederland genuttigd.
In de fabriek hebben we veel indrukwekkende machines gezien waaronder voor het leeghalen, schoonmaken, vullen, afdichten, beplakken, verpakken en inpakken van de flesjes en blikjes. In deze grote fabrieken van multinationals vindt natuurlijk dagelijks procesoptimalisatie plaats op basis van allerlei (wetenschappelijke) theorieën en methoden. Om een simpel, maar effectief voorbeeld te geven, is het leuk om de 5S vanuit het Japanse Lean aan te halen.
5S gaat over het op orde houden van bijvoorbeeld je werkplek op een gestructureerde manier gebaseerd op vijf stappen. Dit Lean-principe is gebaseerd op vijf Japanse termen, waarvoor Nederlandse en Engelse vertalingen zijn gemaakt (of wellicht is gezocht een betere term). Voor de liefhebber zie je in de lijst hier onder alle termen die in de lectuur voorkomen.
Japans | Nederlands | Engels |
Seiri | Sorteren | Sort |
Seiton | Schikken | Set in order / Straighten / Stabilize |
Seiso | Schoonmaken | Shine / Sweep |
Seiketsu | Standaardiseren | Standardize / Systemize |
Shitsuke | Systematiseren / Standhouden | Sustain |
Zelf vind ik het altijd erg prettig om de theorie in de praktijk te zien en bij deze wil ik dan ook afsluiten met een foto van hoe 5S er bij Coca-Cola uit ziet. De overeenkomende rekken op allerlei verschillende plekken in de fabriek zijn onderdeel van de stap ‘Standaardiseren’. Let vooral op de foto rechtsboven op het rek waarmee wordt aangegeven hoe de ‘HON materialen zone’ er uit hoort te zien. Deze foto is onderdeel van de vijfde en laatste stap, het in ‘Standhouden’ van de geordende werkplek.
A person who never made a mistake, never tried anything new.
Albert Einstein |