Het nieuws van de afgelopen week is natuurlijk wel de uitslag van het referendum waarbij de Britten ervoor gestemd hebben om de EU te verlaten. Opvallend genoeg is er onder de jongere leeftijdsgroepen gestemd om te blijven. Ditzelfde geldt voor de stemmers in Schotland, waardoor er mogelijk een referendum volgt over de onafhankelijkheid van Schotland ten opzichte van het VK, zodat zij lidstaat van de EU kunnen blijven. Eerste gevolgen van deze ‘Leave’ stemming zijn het opstappen van premier David Cameron en een koersdaling van de pond (versus de dollar) van meer dan 10%.
Er wordt veel geschreven over alle andere gevolgen voor onder andere (im)migratie, handelsverdragen en werkgelegenheid. Ook zal de Brexit de voetbalwereld niet ongemoeid laten. Zo geldt er bijvoorbeeld in Nederland voor voetballers die niet in de EU geboren zijn een minimumsalaris dat vrij hoog ligt (op 150% van het gemiddelde salaris). Dit om te voorkomen dat spelers van over de hele wereld worden aangetrokken om tegen het wettelijke minimumloon te voetballen. Op deze wijze tracht men de eigen jeugd meer kans te geven. Hierdoor wordt het straks voor Nederlandse clubs duurder en daarmee minder interessant om Britse spelers aan te trekken.
De impact voor de Premier League zal vele malen groter zijn. Zo heeft Richard Scudamore, voorzitter van de Engelse Premier League, namens alle 20 PL clubs duidelijk gemaakt tegen een vertrek uit de EU te zijn vanwege de bijbehorende consequenties. Door het verlaten van de EU veranderen de regels omtrent het vrije verkeer van arbeid. Zodoende gaan er strengere eisen gelden welke onder andere gebaseerd zijn op het aantal interlands dat een speler gespeeld heeft voor zijn land.
Op basis van de nieuwe criteria zouden van de Nederlandse spelers alleen Blind, Depay en Wijnaldum in de PL mogen blijven spelen. De heren Afellay, Pieters, Stekelenburg, Van Ginkel, Berghuis, Clasie, Lens, Van Dijk, Janmaat, De Jong, Krul, Vorm, Fer, Van Aanholt, Lens, Anita, Bacuna en alle andere Nederlandse spelers in de Engelse Premier League of op een lager niveau zouden geen werkvergunning meer krijgen in de UK bij gelijkblijvende regels. Volgens onderzoek van The Guardian voldoet op dit moment bijna twee derde van de Europese spelers in de Premier League niet aan de huidige voorwaarden om voor een werkvergunning in aanmerking te komen.
Ook Britse spelers in het buitenland worden mogelijk geraakt door het vertrek uit de Europese Unie. Zo geldt in de Spaanse La Liga dat één team maximaal 3 non-EU spelers in loondienst mag hebben. Voor Real Madrid zijn deze 3 spelers momenteel Casemiro, Danilo en Rodriguez. Dit rijtje wordt op korte termijn aangevuld met Gareth Bale (geboren in Wales) waardoor er mogelijk een van deze heren op straat gezet moet worden.
Het is altijd al interessant om de transferwindows te volgen, maar met deze politieke wending wordt het wellicht nog spannender op het moment dat het Verenigd Koninkrijk officieel geen onderdeel meer is van de Europese Unie.
Geld alleen maakt niet gelukkig. Je hebt ook nog aandelen, obligaties, goud en onroerend goed nodig.
|