Afgelopen zaterdag heb ik drie kwartier in een zeer lange rij voor de kassa in de Intertoys van Den Haag Loosduinen staan wachten. Het was een topdrukte dit weekend in verband met de laatste dagen waarop cadeaukaarten ingeleverd konden worden.
De drukte kwam aan de ene kant door de vele klanten en aan de andere kant door overbelasting van de lijnen die gebruikt worden om de cadeaubonnen te verifiëren en als betaalmiddel te gebruiken. Dit leidde tot bizarre situaties waarbij zelf sommige winkels tijdelijk hun deuren moesten sluiten. Wanneer de website van Intertoys bezocht wordt, opent deze met een banner over de vertraging bij het betalen met zo’n kaart.
Na de uitgesproken surseance van betaling op 12 februari volgde op 21 februari de faillissementsaanvraag, zie ook het persbericht van Intertoys. Bij de veelgestelde vragen staat natuurlijk ook de vraag of een cadeaukaart nog ingewisseld kan worden met daarop het antwoord dat dit tot en met vandaag (zondag) mogelijk is.
Op vrijdag liet Intertoys weten dat er op dat moment nog tienduizenden kaarten in omloop waren ter waarde van circa 1 miljoen euro. Het mag gezegd worden dat het hoogst ongebruikelijk is dat gedurende de afwikkeling van een faillissement cadeaukaarten ingewisseld kunnen worden.
Aan de andere kant zou dit juist mogelijk moeten zijn, omdat de eigenaar van de kaart hier immers recht op heeft. In het nieuwsbericht van de Stentor valt te lezen dat VVV Cards dan ook pleit voor een betere bescherming van de consument. Raymond Smits van Waesberghe, manager marketing bij VVV Cards, wil dat winkels die cadeaukaarten uitgeven wettelijk worden verplicht een derdengeldenrekening te openen. Het saldo dat op de cadeaukaarten staat moet daarop apart worden gezet. Gaat de winkel failliet, dan blijft deze rekening buiten het faillissement en zodoende raken consumenten hun tegoed niet kwijt.
Zolang zo’n derdengeldenrekening nog niet verplicht is, luid het beste advies om zo snel mogelijk de kaart te gelde te maken. Mocht je nu een kaart hebben van een winkel of webshop waar je niet op korte termijn verwacht iets te kunnen kopen, dan kun je altijd nog je kaart ‘verkopen’ aan wissel.nl. Zij keren zo tussen de 60%-90% van de nominale waarde uit, afhankelijk van de populariteit van de winkel.
Investeer uw spaargeld in belastingen. Die stijgen altijd.
René Hildbrand |