Ongeveer 13 miljoen mensen hebben vandaag onderstaande NL-Alert van de overheid ontvangen waarin onder andere nogmaals is benadrukt om 1,5m afstand tot elkaar te houden.
Bovenstaand bericht past volledig bij de Hollandse nuchterheid waarom Nederlanders bekend staan. Omtrent het coronavirus zou je deze eigenschap als laconiek of naïef kunnen beschrijven.
In een kort artikel* betogen Nassim Taleb (o.a. bekend als auteur van Fooled by Randomness en The Black Swan) en Joseph Norman (postdoctoraal onderzoeker aan de New England Complex Systems Institute) namelijk dat je andere mensen schaadt door niet overdreven te reageren op een virus.
Zij beschrijven dat het in eerste instantie irrationeel is om in paniek te raken als de kans om als individu een virus op te lopen zeer klein is. Echter, wanneer er niet conservatief gehandeld wordt, zal deze persoon bijdragen aan de verspreiding van het virus. Daarom zou eenieder dus wel overdreven moeten reageren (zo slecht was dat hamsteren wat vorige week gebeurde dus nog niet), omdat je anders mensen om je heen kunt schaden.
Dit komt omdat het individuele risico zeer laag is, maar wel voor iedereen een risico is. Voor jou als individu zijn er andere grotere risico’s, bijvoorbeeld de kans op een auto-ongeluk. Met als grote verschil dat dat risico alleen impact heeft op jouzelf (en je naasten en andere betrokkenen), maar niet op de grotere groep, wat bij het verder verspreiden van een virus wel degelijk het geval is. Het individueel lage risico werkt dus als een sneeuwbal en creëert ook nog andere nevenrisico’s, zoals het eerder besproken tekort aan IC bedden.
Kortom, in de woorden van Taleb en Norman: “U schaadt anderen door niet ‘overdreven’ te reageren en u zult uzelf schade toebrengen door deze ‘irrationele’ risico’s te negeren.”
* Ethics of Precaution: Individual and Systemic Risk door Nassim Nicholas Taleb en Joseph Norman (permanente link)
The real fact of the matter is that nobody reads ads. People read what interest them, sometimes it’s an ad.
Howard Gossage |