Na 123 jaar heeft het Duitse J. Weck zijn faillissement (inclusief dochteronderneming) aangevraagd. Betekent dit het einde van de officiële potten of komt er wellicht een doorstart?
Het faillissement is deels te wijden aan de hoge energieprijzen. Bij de productie van glas wordt veel energie verbruikt, dus de huidige daling in de prijzen bied wellicht mogelijkheden voor een vervolg.
Hoe dan ook zal wecken nooit verdwijnen. In het Nederlands staat wecken gelijk aan het conserveren van voedingsmiddelen, zoals ook te lezen is in de definitie van de Van Dale:
wec·ken (weckte, heeft geweckt) (Nederland)
1 steriliseren van levensmiddelen in luchtdicht afgesloten flessen
Dit is misschien wel het schoolvoorbeeld van merkverwatering: de glazen potten met rubberen ring en metalen sluiting zullen vaak een weckpot worden genoemd, ook als het geen échte Weck-pot betreft. Daarnaast is het dus een werkwoord geworden die het woordenboek zelfs heeft gehaald (vergelijkbaar met fedexen in Amerika).
Frappant detail aan het faillissement is natuurlijk de oorzaak in de hoge energiekosten. Dit omdat deze vorm van conserveren veel goedkoper is dan de veel populairdere vriezer, aangezien er geen energie voor nodig is om het op te slaan.
De vraag naar de producten lijkt vooralsnog geen rol te spelen in het faillissement. Wecken is nog steeds (of weer) populair. Door de crisis vanwege kostenbesparing, door corona als tijdverdrijf. Er worden zelfs workshops wecken gegeven om de techniek goed onder de knie te krijgen.
Gegeven de historie (het betreft hier UNESCO immaterieel erfgoed), de bekendheid, de populariteit en de dalende energieprijzen verwacht ik dat er wel een doorstart voor de firma Weck in het verschiet ligt.
Winners never quit, quitters never win.
Vince Lombardi |