Het moge duidelijk zijn dat de hype van de afgelopen week de nieuwe app Pokémon Go is. Social Media ging los evenals de reguliere nieuwskanalen, blogs, vlogs, memes en ga zo maar door. Allerlei gadgets zijn al te koop voor de game, waaronder armbanden en drones. Nu ontwikkelaar Niantic de app sinds gisteren ook officieel in Nederland heeft gelanceerd, zal de rage naar verwachting in Nederland nog verder groeien.
Opvallend bij de introductie van de app in onder andere de Verenigde Staten is de ontwikkeling van de beurskoers van Nintendo. Hierbij is het goed om te vermelden dat Nintendo voor 32% eigenaar is van Pokémon Company die op zijn beurt weer een aandeel in Niantic heeft. Oftewel, de opbrengsten vloeien niet volledig naar Nintendo. Ook zal Apple een deel inhouden op de in-app aankopen.
De beurswaarde van Nintendo is echter met miljarden gegroeid. Was een aandeel op 6 juli nog 14.380 Yen waard, inmiddels is deze bijna verdubbeld naar 27.780 Yen, zie onderstaande grafiek voor de slotkoersen van de afgelopen maand. Met een huidige beurswaarde van 3,94 biljoen Yen betekent dit een waardestijging van 1,9 biljoen Yen wat omgerekend om meer dan 16 miljard euro gaat.
Het aantal gebruikers is niet bekend, maar realistische schattingen zijn er van bijna 10 tot 20 miljoen gebruikers in Amerika alleen. Stel dat er wereldwijd 100 miljoen actieve gebruikers zijn, die het spel gratis gedownload hebben, dan betekent deze beursstijging dat men verwacht dat Nintendo €160 per gebruiker zal verdienen. Dit klinkt zeer onrealistisch, maar roept wel een interessante vraag op: Hoe gaat Nintendo (en Niantic, Pokémon Company, Game Freak, Creatures en Alphabet (van Google)) aan dit spel verdienen?
Ongetwijfeld zal een deel van deze opbrengsten ingevuld worden door aankopen in de app door de gebruikers (bijvoorbeeld de aanschaf van extra Pokéballs). Echter zit de interessante factor van het verdienmodel in de overeenkomst van het spel met de werkelijkheid. Aangezien het spel gebruik maakt van GPS-coördinaten bevinden de virtuele Pokémons die gebruikers van het spel moeten vangen zich in de echte wereld. Niantic wil winkeleigenaren laten betalen om een Pokémon op een voor hen gunstige locatie te plaatsen.
De praktijk wijst inmiddels uit dat hier ongetwijfeld interesse voor zal zijn. Veel ondernemingen gaan los op Facebook, Twitter en Instagram over de dieren die zich in of nabij hun winkel begeven om zodoende meer bezoekers te trekken. Zo heeft Albert Heijn inmiddels de website www.pokemappie.nl gelanceerd. Op deze site is een kaart met alle Albert Heijn supermarkten te vinden met daarop de meest recent gespotte Pokémons in de buurt van deze winkel.
Gezien de koersontwikkeling van Nintendo heeft de belegger er vertrouwen in om op deze wijze €160 per gebruiker te verdienen.
It is easier to believe a lie that one has heard a thousand times than to believe a fact that no one has heard before.
|