De kern van de economie draait natuurlijk om prijzen en afzet, oftewel vraag en aanbod. Ook in dit artikel komen wederom 3 opvallende situaties van de laatste maand aan bod, nadat eerder Eredivisie Live, bemiddelingskosten en parkeergeld zijn besproken, zijn vandaag mosselen, Hollandse groenten en Loom bands aan de beurt.
Vraag en aanbod is voor een seizoensproduct boeiend wanneer productie “laat op gang komt” vanwege weersomstandigheden of vraag juist eerder piekt door bijvoorbeeld een warme lente. Zo zijn mosselen seizoensgebonden waarbij de vraag het grootst is in de zomer. De groei van de Jumbo-mosselen kwam dit jaar echter veel later op gang waardoor er nauwelijks aanbod was wat leidde tot hogere prijzen en consumptie van kleinere mosselen. Nu er juist wel Jumbo-mosselen zijn geoogst krijgen we de omgekeerde situatie van het hebben van een groot aanbod zonder vraag. Dit moet natuurlijk leiden tot lagere prijzen wat zichtbaar is in de Belgische supermarkten aldus Het Belang van Limburg. De krant spreekt over dumpprijzen met kortingen tot wel 50%.
Eenzelfde reactie is zichtbaar bij de prijs van groenten en fruit in Europa. Door de Russische boycot sinds augustus op import van levensmiddelen uit de Europese Unie (en andere Westerse landen) is de prijs van appels en peren gehalveerd. Dit is natuurlijk een logisch economisch gevolg van een gigantische daling in de vraag naar deze producten. Buiten discussies over schaderegelingen voor de getroffen boeren en telers zijn er ook tekenen van het omzeilen van de boycot. Zo meldt het Algemeen Dagblad dat Nederlandse tomatenkwekers hun waar via Turkije, wat geen deel uitmaakt van de EU, aanbieden aan Russische afnemers. Hier wordt een bewust risico genomen met kans op een boete, maar ook de mogelijkheid tot hogere verkopen.
Ook bij rages is de prijs natuurlijk erg gevoelig voor de vraag naar een product. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar geweest bij Loom bandjes. Kinderen op basisscholen deden niet mee wanneer zij geen zelfgemaakte armbanden en sleutelhangers van deze elastiekjes hadden. Hierdoor zag je in alle speelgoedwinkels en warenhuizen snel het aanbod van de bandjes toenemen. Verschillende merken, afmetingen en accessoires werden steeds zichtbaarder in de winkels gepresenteerd. Maar zo als het met rages gaat zijn de zakjes met bandjes gigantisch gedaald in prijs van 1 zakje voor 3 euro naar 3 zakjes voor 1 euro nu de hype is afgezwakt.
De bovenstaande praktijkvoorbeelden laten zien dat de prijs gevoelig is bij seizoensproducten en rages, maar natuurlijk ook voor internationale perikelen.
Efficiency is doing things right, effectiveness is doing the right things.
Peter Drucker |