Aanstaande zondag start Comedy Central met de Amerikaanse hitserie Anger Management in Nederland. Ter promotie van de serie is een spotje gemaakt waarin acteur Charlie Sheen te zien is als psycholoog. Hij is in dit spotje in gesprek met iemand die alleen op zijn rug te zien is en bokshandschoenen draagt en een capuchon met de naam Badr Hari. Zoals te verwachten is, gaat het niet daadwerkelijk om Badr Hari en is hij ook niet te spreken over dit spotje. In Shownieuws laat de advocaat van Badr Hari het volgende weten: “Dit is onrechtmatig gebruik van de naam Badr Hari en voorts wordt inbreuk gemaakt op zijn merkrechten. Als deze advertentie in de kranten verschijnt, gaan wij hier een zaak van maken.” Jens van den Brink, advocaat van Comedy Central, laat in reactie weten dat hij zich niet druk maakt en alles met vertrouwen tegemoet ziet. “Het is volstrekt duidelijk dat dit satire is en niet ieder gebruik van een woord is merkinbreuk.”
Laten we vooropstellen dat de stunt in ieder geval geslaagd is, aangezien alle nieuwssites het bericht hebben geplaatst en daarmee het programma promoten. Bij mij rijst echter de vraag wanneer gebruik van iemands karakteristieken merkinbreuk is. In deze commercial van Grolsch wordt immers vanaf 0:48 de indruk gewekt dat president Obama van plan is een biertje te gaan nuttigen en aangenomen mag worden dat hij hier niet van op de hoogte is.
Helaas kan ik alleen allerlei informatie vinden die overeen komt met een eerder gepubliceerd artikel over vergelijkbare handelsnamen en informatie over vergelijkbare logo’s en verpakkingen (denk hierbij aan de rechtzaken tussen Albert Heijn en Unilever, waarbij AH allerlei huisproducten had die qua verpakking nagenoeg gelijk waren aan die van de voedingsmiddelenproducent). Wel is te vinden dat optreden tegen inbreuk in de meeste gevallen aan een termijn gebonden is. Oppositie kan alleen gedurende een bepaalde periode worden ingediend; deze termijn van twee maanden begint te lopen op de eerste dag van de maand volgend op de publicatie van het merk, aldus het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Het merkenrecht vervalt volgens de KvK echter wanneer het merk een soortnaam is geworden. Dit wordt ook wel merkverwatering genoemd en hier hebben wij al eerder een artikel aan besteed.
Op de vraag wat de wetgeving betreffende het merkenrecht van een persoon bepaalt, moet ik u vooralsnog een antwoord schuldig blijven. Later meer!
The real fact of the matter is that nobody reads ads. People read what interest them, sometimes it’s an ad.
Howard Gossage |